15 septembrie 2012

Origini

        Dacă v-ați pus vreodată întrebări retorico-existențiale legate de originea unor obiceiuri perpetuate până în ziua de astăzi, am găsit aici câteva explicații interesante ce leagă aceste cutume de societatea engleză a secolului al 16-lea. Mai jos am preluat explicațiile originilor a două obiceiuri care s-au încetățenit și pe meleagurile românești:

Buchetul miresei
Știți deja, probabil, că în acea perioadă păstrarea igienei personale era o provocare pentru toate societățile europene. Membrii acestora, în special a celei britanice, obișnuiau să facă o baie pe an la finalul primăverii, în luna mai, când începea să se mai încălzească vremea. Astfel, majoritatea nunților aveau loc în iunie, când mirii și nuntașii încă mai miroseau cât de cât acceptabil și mireasa putea să își ascundă eventualele miresme purtând un buchet de flori specifice începutului verii.  

Priveghiul mortului
Băuturile alcoolice se beau din căni de plumb, combinație deseori fatală pentru consumator. Alcoolul sporește absorbția plumbului în organism, iar combinația ducea la stări de inconștiență ce se întindeau chiar și pe durata a câtorva zile. Pentru că familia nu știa cu siguranță dacă cei aflați în starea aceasta erau morți sau trăiau, îi întindeau pe masa din bucătărie și îi păzeau câteva zile să vadă dacă se mai trezeau.

          Fără nicio legătură între cele două! :D


2 comentarii: