09 ianuarie 2013

De vizitat in Muntenegru: Budva-Becici

În ultimii ani, coasta muntenegreană a devenit una dintre cele mai la modă destinații estivale din Europa, beneficiind de o promovare puternică în cadrul târgurilor internaționale de turism și de un sprijin politic relevant (turismul fiind o prioritate pentru guvernul din cel mai nou stat european). De ceva vreme îmi tot trec pe la urechi nume de stațiuni precum Herceg Novi, Budva-Becici sau Ulcinj - acestea fiind numai portstindardele unui litoral la Marea Adriatică mai lung chiar și decât cel românesc la Marea Neagră (294 km, față de 245 km) -, iar anul acesta am vizitat câteva dintre aceste locuri.
Fără îndoială, bijuteria muntenegrenilor este gruparea litorală Budva-Becici, din care Budva se evidențiază ca centru turistic, cultural și istoric. Becici și micuța localitate de legătură Boreti adaugă Budvei o capacitate sporită de cazare, o plajă puțin mai bună (mai lată și mai nisipoasă decât în Budva) și o promenadă de vis, pe care te poți plimba aproximativ 10 km pe malul mării, pe faleză și prin tuneluri special amenajate. Dacă aveți nevoie de vreun motiv special ca să veniți aici în vacanță, v-am pregătit 10!

1. BaniiBudva, ca întreg Muntenegrul, de altfel, poate fi și scumpă, dar și accesibilă. Dacă sunteți în căutarea unui sejur mai ieftin, veți găsi cu siguranță locuri de cazare, masă și modalități de petrecere a timpului liber pentru orice buzunar. Ce vă ușurează foarte tare munca este faptul că moneda folosită este euro, deci puteți foarte rapid să faceți comparația între prețurile de aici și cele din România sau din alte țări vizitate. De exemplu, eu am plătit între 0,40 și 1,50 euro pentru o cafea, între 1,50 și 2 euro pentru o bere, iar o masă la un restaurant pescăresc la care am servit ciorbă de pește și un pește la grătar cu cartofi natur a costat 12 euro.
2. CazareaDe la vile de 1* până la hoteluri de 5*, în Budva veți găsi orice vă doriți. Iar cu ritmul în care se construia și în ziua de Anul Nou, se pare că au de gând să mai tot adauge locuri de cazare la cele deja existente. Dacă vreți să vă răsfățați, trebuie să știți că în Becici veți găsi Hotelul Splendid 5*, despre care muntenegrenii spun că ar fi fost locul de filmare al Casino Royale.


3. MareaPe timpul verii, în Budva puteți să vă relaxați la soare (neapărat pe șezlong, căci cearșaful nu cred că v-ar fi de folos pe plajele pietroase), puteți înota sau practica diverse sporturi de apă. Cele mai apreciate și căutate plaje din Budva sunt Mogren și Slovenska Plaza.

4. PortulDe-a lungul falezei, începând din portul Budva, puteți admira numeroasele iahturi și bărcuțe legate la mal, multe dintre ele având un rol turistic. Dacă negociați bine cu barcagiul / căpitanul de vas, cu mai puțin de 5 euro puteți face un tur al rivierei.

5. CetateaPartea veche a orașului Budva este înconjurată de un zid de apărare pe care îl puteți explora gratuit. Coborând de acolo și traversând îngustele străduțe pietruite ale orașului, veți ajunge la cetate, care a fost refăcută și oferă acum o vedere superbă asupra mării, coastei și orașului nou. În cetate au fost amenajate și câteva săli în care sunt expuse diverse manuscrise, sculpturi, tablouri și obiecte. Biletul de intrare costă 2 euro.

6. Insula Sf. NicolaeLa mai puțin de 1 km în larg față de Budva se găsește Insula Sf. Nicolae. Ghidul local ne-a spus că uneori distanța poate fi străbătută pe jos, deoarece nivelul apei scade până la 50 de cm, dar eu aș prefera oricând siguranța unei bărcuțe.

7. RestauranteleFie că alegeți un restaurant din partea nouă a orașului, un local pe plajă sau un restaurant în orașul vechi, veți simți atmosfera și vă veți bucura de bucătăria mediteraneană. Preferatele mele, trebuie să recunosc, au fost restaurantele ce se întindeau de-a lungul falezei, care m-au cucerit prin decorațiunile pescărești, culorile vii și vederea asupra mării.

8. Terasele și cafeneleleEle au fost motivul pentru care mi-a părut rău că nu am vizitat litoralul muntenegrean vara. Mi s-a părut fantastic să văd cum terasele se umpleau odată cu venirea soarelui și se goleau când se ducea la culcare. Deși nu-mi place prea tare aglomerația, cred că mi-ar fi plăcut să iau parte la agitația, zarva și tumultul de oameni care însuflețesc locurile acestea în lunile mai calde.

9. Nebunia de culoriOriunde întorci capul, ești lovit de culoarea portocalelor și a lămâilor care cresc nestingherite prin curțile oamenilor și de verdele ierbii și al palmierilor. A fost unul din punctele forte ale vizitării Budvei pe timp de iarnă.

10. ApusulPentru că soarele intrând sau ieșind din apă este fantastic oricând și oriunde.

Dacă v-a plăcut acest colț de lume, puteți să vă abonați la postările de pe blog pentru a fi siguri că nu pierdeți următoarele articole despre locuri de vizitat în Muntenegru! :)


3 comentarii:

  1. Foarte frumoase pozele, la fel si zona.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru poze, ca pentru zona nu-mi arog niciun merit! Dar intr-adevar, foarte frumoasa. Ma mai duc o data prin octombrie - noiembrie. :)

      Ștergere
    2. Poate in acea perioada sunt preturile mai scazute, la cazare ... etc.
      Oricum, zona te lasa fara cuvinte.

      Ștergere