14 aprilie 2016

Sunt speaker la Craiova2Online

Marți, 19 aprilie, de la 10:00, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova are loc a treia ediție a conferinței „Craiova2Online – te conecteaza la blogosfera”, un eveniment dedicat tinerilor obișnuiti cu activitatea online, dar care nu cunosc foarte multe lucruri despre bloguri și autorii lor. La invitația lui Daniel Botea au răspuns prezent mai mulți bloggeri din București și Craiova, printre care și subsemnata. Voi ieși la tablă să vă povestesc câte ceva despre drumul de la blog personal la site și bloguri de nișă, cu referiri la MonumenteOltenia.ro și, foarte pe scurt, la DanasBoots.com.




03 aprilie 2016

Festin cu branza si vin - Delaco si Roy & Damboviceanu Corcova

În luna februarie am făcut cunoștință mai îndeaproape cu lumea fascinantă a vinurilor și brânzeturilor, așa cum sunt ele prezentate și explicate de experți în domeniu. Martie a adus al cincilea eveniment "Brânzeturi cum se cuVin" (și al doilea la care ajung), pe care prietenii de la Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro l-au organizat de această dată la The Temple Bar. Vedetele serii au fost brânzeturile de la Delaco și vinurile Roy & Dâmboviceanu Corcova, dar și minunatele povești și informații pe care le-am aflat de la reprezentanții acestor companii prezenți la eveniment. Așa cum am făcut și data trecută, vă avertizez de la început că urmează un articol lung, dar care sper să vă trezească o minimă curiozitate culinaro-bahică!





Incepe Festivalul Shakespeare 2016 la Craiova

Numărătoarea inversă a început, iar zilele – cele 10 rămase – sunt percepute ca săptămâni întregi de entuziasmul meu anticipativ. Pe 14 aprilie începe la Craiova Festivalul Internațional Shakespeare, cel mai mare, cunoscut și important eveniment cultural al anului, iar orașul se pregătește de sărbătoare. Cea de-a X-a ediție a festivalului, ce se desfășoară între 14-23 aprilie 2016, marchează și aniversarea a 400 de ani de la moartea Marelui Will, iar ceea ce ne-au pregătit organizatorii - Fundația Shakespeare, Teatrul Național "Marin Sorescu" Craiova - anul acesta se anunță festiv, diferit și, fără îndoială, impresionant.



25 februarie 2016

Festin cu branza si vin - Delaco si Domeniile Vinju Mare

De formație sunt brânzară. Lactate și brânzeturi sub aproape toate formele lor servesc în fiecare zi (lapte cu cacao sau lapte cu biscuiți fac parte din ritualul micului dejun, brânzeturi sau cașcaval mănânc cu, în, pe sau în loc de mâncare zilnic). Cu vinul aspru de Drănic (lângă Segarcea, Dolj) și cu cel mai dulce de Hotărani (lângă Vânju Mare, Mehedinți) m-am obișnuit de mică, de când ne lăsau părinții să băgăm degetul în paharele lor cu licoare de oameni mari. Dar deși despre știința (arta?) asocierii brânzeturilor cu vinul am auzit (și am mai și experimentat utilizând tehnica antică știută sub numele de à l'oreille), nu am încercat niciodată să combin și să potențez cele două gusturi până nu am ajuns la ediția a patra a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin. Ce este acest eveniment, ce s-a întâmplat acolo, ce am învățat și de ce mi-a plăcut, vă povestesc într-un articol ceva mai lung decât de obicei, dar care sper să vă trezească o minimă curiozitate culinaro-bahică! 




23 februarie 2016

Piesele lui Neil Simon, un deliciu pentru publicul craiovean

Neil Simon (foto: wikipedia.org)

Evreu, născut în Bronx, copilărind în timpul Marii Crize Economice...cine e acest om care a pornit în viață sub auspicii atât de nefavorabile și cum a ajuns el să-l depășească pe Shakespeare în numărul de piese adaptate pentru marele ecran și să primească mai multe nominalizări la Oscaruri și Tony decât orice alt scriitor? Nimeni altul decât Neil Simon, dramaturg american, cunoscut poate la noi mai mult ca scenarist, responsabil pentru "Barefoot in the Park" (cu Jane Fonda și Robert Redford), "California Suite" (cu Jane Fonda, Alan Alda, Maggie Smith, Michael Caine, Walter Matthau și Bill Cosby) sau "Biloxi Blues" (cu Matthew Broderick și Christopher Walken).

Simon a scris mult și a scris bine, concentrându-și aproape întreaga măiestrie a condeiului în comedii ce se învârt în același spațiu – New York-ul plin de savoare al anilor '60 – și tratează, în mare, aceleași teme, folosind aceleași tipologii de personaje cu aproape aceleași dileme morale. Cum a reușit să diversifice atât de puțin, dar opera sa să pară atât de nouă și de diferită, nu poate fi decât secret profesional, și încă unul lăudabil. Așa cum este, desigur, și capacitatea lui de a ascunde în spatele unor replici aparent haioase probleme palpabile și adevăruri crude legate de relațiile interumane.